Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 5
1
Autós információk / M43-A1 autópályák
« Utolsó üzenet: írta admin Dátum 2015. július 13. - 13:03:51 »
Jó hírrel szolgálhatok a Királykő magyarországi szerelmeseinek (már aki még nem hallott róla)! Tegnapelőtt szombaton megtörtént az M43-as határig tartó szakaszának, az új határátkelőnek, valamint az Arad érintésével Temesvárig vezető A1-es autópálya hiányzó szakaszainak átadása, ami lényegesen megkönnyíti Dél-Erdély elérését Magyarország felől.

Bővebb beszámoló az átadásról a Nyugati Jelen cikkében.

Ha egyszer elkészül az A1-es Temesvár és Déva közötti szakasza (ennek építése folyamatban van), akkor egészen Nagyszebenig autópályán juthatunk el. A továbbiakra egyelőre csak távlati elképzelések vannak, ami tudjuk mit jelent, de azért örüljünk annak, ami elkészült, illetve belátható időn belül el fog készülni... ;)
2
Kérdések / Re:Jelzetlen utak
« Utolsó üzenet: írta Zsoliro Dátum 2014. augusztus 21. - 18:00:09 »
Sajnálattal veszem tudomásul, hogy 2009 augusztus 06-a óta, több, mint 5 év elteltével senki nem akar irni néhány sort a kérdésemre.
Pedig a több mint 1400 látogató, cikk olvasó bizonyára épp olyan kíváncsi lett volna részletekre, mint én.

Ettôl függetlenül, mindenkinek jó túrázást.
3
Hírek és beszámolók / Videó a Királykőről
« Utolsó üzenet: írta repuding Dátum 2014. április 15. - 21:34:49 »
Sziasztok!

Készítettem egy videót a tavaly szeptemberi félbeszakadt Királykő túránkról.

https://www.youtube.com/watch?v=OgLtLhTF6yU&feature=youtu.be

Még augusztus elején kinéztünk egy szeptemberi hétvégi időpontot amikor elmegyünk és megmásszuk a Királykövet. Budapestről a csütörtök délután ketten indultunk a Coronával Csíkszeredába, ahol a csoport másik négy tagjával találkoztunk és innen délután kocsival mentünk a Plaiul Foii-ig. Az időjárás felhős volt , a hegygerincet nem is láttuk, de ezt leszámítva száraz volt az idő. Az estét sátorban töltöttük, majd másnap korán keltünk, hogy időben nekiessünk a hegynek. Reggel az idő kicsit felhősebb volt tegnaphoz képest, enyhén néha szemerkélt is kicsit. Tervünk az volt, hogy a Deubel úton felmegyünk a gerincig, ott elmegyünk erőnléttől függően a hegyes csúcsig vagy a Forrás völgyig és innen ereszkedünk le a Curmatura menedékházhoz. Másnap innen felmásztunk volna a Forrás Völgyig és onnan vissza egy másik úton a Plaiul Foii-ig.
Indulás után ahogy haladtunk előre, egyre rosszabb lett az idő , többször is elkezdett esni, illetve néhány helyen a felhők között lehetett látni, hogy a gerincen vékony hó/jég réteg is van. Spirlánál találkoztunk más mászókkal, akik korábban indultak, de visszafordultak a jeges gerinc miatt. Mindenesetre itt úgy gondoltuk, hogy megyünk még egy darabig és meglátjuk mi lesz. Ez a lelkesedésünk az első drótköteles szakaszig tartott, ahol már érezhetően csúszott a vizes szikla és itt már folyamatosan esett az eső is, így itt volt az a pont ahol úgy döntöttünk, hogy majd inkább más alkalommal próbálkozunk, hátha akkor nagyobb szerencsénk lesz az időjárással. Döntésünk helyesnek bizonyult, mert amikor visszafordultunk  egy órán belül az eddig is finoman szemerkélő eső egy erős zivatarrá alakult át, ami minden bizonnyal a gerincen ért volna minket.
Mindenesetre a hegység gyönyörű!
Folytatás idén ősszel.

Mészáros Tamás
4
Újdonságok / Re:Új és frissített oldalak
« Utolsó üzenet: írta admin Dátum 2013. szeptember 17. - 11:28:41 »
Tegnap egy hasznos, sokak által már bizonyára régóta várt elemmel egészült ki a Királykőről készült papírtérképeket bemutató oldal: az Erfatur és Dimap térképészetek által közösen kiadott Öt hegység a Kárpát-kanyarból turistatérkép Királykőt ábrázoló részlete a szerzők szíves hozzájárulásával szabadon böngészhetővé vált a kiralyko.ro látogatói számára!  :D

A nagyszerű lehetőség egyben felelősséggel is jár, ezért szeretnék megkérni mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a szerzői jogokat és a térkép készítőinek munkáját, tehát ha szüksége van rá nyomtatott formában, akkor legyen szíves vásárolja meg a térkép legfrissebb kiadását!
5
Autós információk / Bővült az úthasználati e-matricák érvényességi idejének választéka
« Utolsó üzenet: írta admin Dátum 2013. július 17. - 13:50:34 »
Az eddigi egyhetes, 30 napos és 12 hónapos útmatricadíj mellett bevezették Romániában a 10 napos és a 90 napos úthasználatra jogosító matricákat. Mint ismeretes minden Romániába belépő gépjárműre kötelező kiváltani az útmatricát. A személyautókra vonatkozó új, 10 napos úthasználati díj 4 euróba, míg a 90 napos 13 euróba kerül. Az egyhetes, a 30 napos valamint az 1 évre szóló útmatrica továbbra is érvényben marad, az eddigi 3, 7 illetve 28 eurós díjért. Az összeget euróban szabták meg, de kifizethetőek lejben is. Az útmatricák megvásárolhatók a legtöbb határátkelőhelyen és a benzinkutaknál.

forrás: padis.hu
6
Túratárs kerestetik / Utitárs
« Utolsó üzenet: írta Zsoliro Dátum 2013. június 25. - 12:07:51 »
Üdv!

Július közepén (júl 12-15 vagy 19-22) utazom a Királykôhöz, a Plaiul Foii menedékházig.

Gyergyószentmiklósról indulok autóval 12-én 01 órakkor, vagy 19-én 01 órakor.
Tervezett visszaindulás: 15-én éjjel, vagy 22-én éjjel.
Van az autóban még két hely.
Ha esetleg nem talál a Királykôi túraterved az enyémmel, akkor is szivesen elviszlek és hazahozlak.

7
Újdonságok / Re:Új és frissített oldalak
« Utolsó üzenet: írta admin Dátum 2013. április 16. - 08:27:56 »
Új oldallal bővült a kiralyko.ro: a múltidéző rovatban a turistairodalom archív anyagai közül fogok újraközölni néhány érdekes írást. Elsőként az E.K.E. által kiadott Erdély c. folyóirat 1894/3-4. számából "A Királykő sziklaszorosai" c. túrabeszámoló kerül sorra.
8
Újdonságok / Re:Új és frissített oldalak
« Utolsó üzenet: írta admin Dátum 2012. augusztus 24. - 18:58:18 »
Friss tapasztalatokkal felvértezve aktualizáltam a Királykőről elérhető papírtérképek bemutatását.
9
Újdonságok / Re:Új fotók a galériában
« Utolsó üzenet: írta admin Dátum 2012. augusztus 24. - 16:00:16 »
Az ígéret szép szó, igyekszem betartani: tegnap és ma Bereczki Barna képeivel egészült ki a fotógaléria tárlata, köszönjük szépen!

Ha minden jól megy, jönnek még újabb fotók is a közeljövőben...
10
Újdonságok / Re:Új fotók a galériában
« Utolsó üzenet: írta admin Dátum 2012. augusztus 13. - 16:55:22 »
Ismét bővült a fotógaléria - ezúttal 14 jól sikerült panorámakép kapott helyet az oldalon.
A szerzők ábécésorrendben: Bedő Zoltán, Andreea Corodeanu, Kántor Tibor és Lukáš Zemánek.

Hamarosan további képek fognak felbukkanni! ;)
Oldalak: [1] 2 3 ... 5