Utasbiztosítás

A balesetbiztosítás fontosságáról

kinek és mikor lehet rá szüksége?

Amikor komolyabb hegyi túrákra készülünk, a szükséges felszerelés mellett biztonságunk érdekében érdemes beszerezni és magunkkal vinni két fontos dokumentumot is:

Egyik az ingyenesen megigényelhető Európai Egészségbiztosítási Kártya, mellyel az EU bármely tagállamában (továbbá Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban) igénybe vehetjük az adott ország állami egészségügyi ellátását, amennyiben az orvosi szempontból szükséges (ugyanolyan feltételekkel és költségek megfizetésével, mint az adott országban biztosítással rendelkező személyek - ez bizonyos országokban ingyenes, másokban nem).

A másik az utasbiztosítás, amit nem helyettesít a fent említett Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte. Mivel a társadalombiztosítás külföldön csak a sürgősségi ellátást finanszírozza, egy esetleges balesetből fakadó mentés (pl. ha bokaficam vagy törött láb miatt nem tudunk saját lábunkon lejönni a hegyről) akár többezer eurós költségei biztosítás híján teljes mértékben ránk hárulnak. Ezért kiemelten fontos a számunkra megfelelő utasbiztosítás megkötése.