Térképek

| áttekintő | hagyományos | online-GPS | egyéb online |

Áttekintő térkép

orientáció

Az alábbi térkép áttekintést ad a Királykő-hegység legnépszerűbb részeinek jelzett turistaútjairól. A főgerinc vonalát piros, a többi útvonalat pedig kék vagy sárga színnel rajzoltam aszerint, hogy télen ajánlott-e a bejárásuk (kék), vagy sem (sárga). A kék háromszögek hegycsúcsokat, a zöld ötszögek településeket, a piros pontok menedékházakat, a fehér pontok pedig menedékkunyhókat jelölnek. Az egérmutatót ezekre a pontokra mozgatva megtudhatjuk pontosan mi található ott (ha van az oldalon további információ a kérdéses pontról, az egy kattintással elérhető).

áttekintő térkép Pásztor-csúcs / Vârful La Om (2238 m) Királykő tornya / Vârful Turnu (1923 m) Pap-völgyi-csúcs / Vârful Padina Popii (1970 m) Hegyes-csúcs / Vârful Ascuţit (2150 m) Gura Râului turistaház (766 m) Curmătura menedékház (1470 m) Plaiul Foii menedékház (864 m) Folea menedékház (1190 m) Diana menedékkunyhó (1510 m) Lehmann menedékkunyhó (2130 m) Remény menedékkunyhó (1685 m) Királylány kastélya menedék (1615 m) Spirla menedékkunyhó (1420 m) Hátsó-nyergi menedék (1889 m) Grind-nyergi menedék (2210 m) Grind-réti menedék (1620 m) Magura / Măgura Pestera / Peştera

A Királykő környékének jelzett turistaútvonalai és szálláslehetőségei
Összeállította: Budai Péter, 2009 (alaptérkép: Google Maps)


| áttekintő | hagyományos | online-GPS | egyéb online |

Hagyományos papírtérképek

terepi társaink

A Királykőről többféle változatban adtak ki turistatérképeket. Ezek egyrészt méretarányukban, másrészt pedig az utak, illetve a domborzat ábrázolásának részletességében különböznek. Néhány régi román térkép szkennelt változata megtalálható az Interneten, ezek azonban általában gyenge méretarányúak és egyébként is elavultak – használatuk épp ezért nem ajánlott.

Dimap Kárpát-kanyar térképMagyar nyelven az Erfatur és Dimap térképészetek által közösen kiadott Öt hegység a Kárpát-kanyarból 1:70.000 léptékű térkép a leginkább hozzáférhető (második kiadás, 2010). A hátoldalán magyar, angol, német és román nyelvű kísérőszöveggel ellátott, igényes kidolgozású mű előnye, hogy 5 kisebb területű hegység is ráfért egy lapra. Ezt azonban észben kell tartanunk a távolságok becslésénél, ha hozzászoktunk a kiadók többi – jellemzően ötven-hatvanezres léptékű – turistatérképéhez. A térkép Királykőt ábrázoló részlete a szerzők szíves hozzájárulásával az alábbi megjelenítő alkalmazás segítségével online formában is böngészhető a kiralyko.ro olvasói számára. Bizonyára sokan hasznát veszik majd ennek a lehetőségnek. A gesztusért cserébe szeretnék nyomatékosan megkérni mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a szerzői jogokat és a térkép készítőinek munkáját, tehát ha szüksége van rá nyomtatott formában, akkor legyen szíves vásárolja meg a legfrissebb kiadást!

Megjelenítő: Zoomify - Térkép: © Dimap & Erfatur

Kárpátia Térképműhely, 2000Részletgazdagabb képet mutat Böjthe FerencKirálykő hegység” című kalauzának mellékleteként 2000-ben kiadott 1:55.000 méretarányú turistatérkép, amit az Ábel Térképészeti Kft. és a Kárpátia Térképműhely közösen jegyez. Ez a térkép jelzett turistautak mellett néhány jelzetlen ösvény helyét is megmutatja (melyek többnyire a nyugati sziklafalban vezetnek, és veszélyességük miatt bejárásuk csak megfelelő helyismerettel és tapasztalattal rendelkező, bátrabb hegyjárók számára ajánlatos). A térkép által jelzett turistautak egynémelyikének (például a Tamás-hegyél környékén, illetve a Curmătura-menedékháztól NY-DNY irányban futó utak) vonalalvezetése megváltozott, illetve új utakat is jeleztek időközben, ezért csak elővigyázatossággal használandó.

Dan Oprescu, 2007 (Victor B Victor)A frissebb kiadású román térképek már kedvezőbb méretarányban ábrázolják a hegységet: Dan Oprescu 2007-es térképe (kiadó: Victor B Victor) például 1:22.000 léptékben jelent meg. Hátránya, hogy sötét, sziklarajza igencsak elnagyolt, viszont javára írandó, hogy az egyes völgyeket igen részletesen jelöli. További furcsaság, hogy csak a hegylábi régió jelzett turistaútjait jelzi láthatóan, míg a főgerincen futó – bár nem könnyű, de szintén jelzett – útra csak nyomokban utal. Pozitívum, hogy mintegy 80 fontosabb pontot számmal jelöltek, a névjegyzéket külön táblázatban megadva. Persze ekkora lépték mellett ezek a feliratok simán felfértek volna a kis túlzással lepedőnyi papírlapra... Összességében tehát ez a térkép sem múlja felül mindenben az előzőeket, de igazi Királykő-rajongók számára mindenképpen ajánlott „olvasmány”.

Bel Alpin Királykő térképAndrei Beleaua 1:30.000 léptékű térképe (harmadik kiadás, 2009 - Bel Alpin) a fentiekben tárgyalt versenytársaknál frissebb és egyben használhatóbb is. Szép sziklarajza mellett részletes vízhálózat és majdnem naprakész turistaútvonal jelölés segíti a tájékozódást (bár a Tamás-hegyél környékén ez sem fedi tökéletesen a valóságot). Nehezen érthető szépséghibája, hogy a domborzatárnyékolás valamiért igencsak „pixelesre” sikeredett, ám szerencsére ez nem túlságosan zavaró tényező. Hátoldalán román és angol nyelven megtalálható a Királykő rövid bemutatása és az összes jelzett turistaút leírása – főleg az utóbbinak vehetjük nagy hasznát a terepen. Románián kívülről nagyon nehéz beszerezni, a helyszínen azonban szinte csak ez kapható (2012 nyarán a Curmătura-menedékháznál potom 11 RON fejében hozzá lehetett jutni). Érdemes megvenni a magyar nyelvű térkép(ek) mellé!

Schubert & Franzke, 2014 (Munţii Noştri)A Schubert & Franzke kiadó által „feltámasztott” patinás Munţii Noştri sorozat 2. tagjaként megjelent 1:40.000 léptékű Királykő-térkép előnye szintén a friss megjelenés (2014-ben adták ki), valamint az a tény, hogy online is böngészhető, illetve hogy okostelefonokra szabott offline verziója is megvásárolható. Tudomásom szerint ez egyben az első térkép, amely a turistaútvonalak láncos szakaszainak helyét is jelzi (felkiáltójelekkel), ami igencsak hasznos információ az előzetes útvonaltervezés során. Beszerzése a kiadó webáruházán keresztül könnyen megtehető!


| áttekintő | hagyományos | online-GPS | egyéb online |

GPS alapú interaktív térkép

virtuális barangolás

Az Interneten ingyenesen fellelhető dinamikus domborzati térképek és műholdfelvételek, valamint GPS felmérések kombinációjával előzetes útvonaltervezéshez jól hasznosítható térképet nyerhetünk. Az alábbi képre kattintva egy ilyen dinamikus térkép fog megnyílni, melyen a hegység szinte összes jelzett turistaútja szerepel, de akadnak még pótolandó hiányosságok. Ehhez köszönettel fogadok bárkitől további felméréseket (kapcsolatfelvétel: e-mailben vagy a fórumban).

Kattints a képre a dinamikus GPS-térkép megnyitásához!

Kattints a képre a dinamikus GPS-térkép megnyitásához!


| áttekintő | hagyományos | online-GPS | egyéb online |

További online térképek

ha mindez nem elég

  • Az OpenMaps oldalán egy folyamatosan fejlődő, egész Közép-Európa térségét lefedő online térkép érhető el. Az autós- és turistautakat egyaránt tartalmazó térkép GPS-készülékekre letölthető.
  • Az alpinet.org román nyelvű oldalra feltöltött GPS pontok és útvonalak megjeleníthetők hagyományos és SRTM alapú térképen is, ezeket a felméréseket azonban már a fentebb böngészhető Google GPS térkép tartalmazza.
  • S végül egy nem turista célzatú, de részletessége miatt mégis hasznos térképet; az 1:25.000 méretarányú román katonai topográfiai térkép online böngészhető verzióját ajánlanám még a közönség figyelmébe.