A Királykő megközelítése

| vasúton | autóval |

Vasúton

„hogyha elindul a vonat...”

Vonattal egyedül észak felől juthatunk el a Királykő közelébe, egészen pontosan Zernyestre (Zărneşti), ahová Brassó (Braşov) felől vezet egy szárnyvonal. Brassóig a szerencsésebbeknek még átszállniuk sem kell (Budapestről indulók számára a Corona, a Hargita, a Transsylvania, vagy az Ister nemzetközi gyorsvonatok állnak rendelkezésre).

Brassó és Zernyest között jelenleg naponta kilenc vonatpár közlekedik, ezeket a RegioTrans nevű magántársaság üzemelteti. A 2015 december 13-tól érvényes menetrend itt olvasható – ez nem tudni meddig érvényes, az idő előrehaladtával érdemes lesz leegyeztetni a táraság honlapján található menetrendi információkal („Mersul trenurilor” menüpont). Emellett próbálkozhatunk busszal (magán minibuszok sűrűn indulnak közvetlenül a vasútállomás mellett található buszállomásról), vagy stoppolással is (bár a hatóságok újabban igyekeznek visszaszorítani ezt a korábbi években bevett utazási formát).

Útvonaltervezéshez a Deutsche Bahn keresője jól használható (Brassóig). Egyaránt ismeri a magyar és a román államvasutak menetrendjét, így elég csak a kiindulási és célállomást beírni (mindegyiket az adott ország hivatalos nyelvén), időintervallumot megadni és hátradőlni, amíg a program kikeresi a csatlakozásokat.


| vasúton | autóval |

Autóval

„nagy utazás...”

Az autós megközelítés rugalmasabb, közelebb visz a célhoz és jelenleg olcsóbb is. Azonban ha messziről jövünk, érdemes mérlegelni a kényelmes vonatozás és a hosszú, fárasztó vezetés között.

Útvonal

Brassó (Braşov) városa Erdély szinte minden tájáról aránylag egyenes útvonalon megközelíthető. Magyarországról két fő csapást említhetünk: délen az Arad-Déva-Nagyszeben útvonal, északabbra pedig a Nagyvárad-Kolozsvár-Marosvásárhely-Segesvár útvonal. Akármelyiket is választjuk, látnivaló akad bőven útközben (a hosszú út miatt viszont sajnos sok idő nem marad ezekre, hacsak meg nem szakítjuk az utazást valahol egy éjszakára).

Brassót a Câmpulung felé vezető 73-as jelű főúton hagyjuk el. Barcarozsnyót (Râşnov) mintegy 20 km múlva érjük el, innen ágazik le a 73A jelű út Zernyest (Zărneşti) felé. Kanyarodjunk erre, ha úticélunk a Plaiul Foii, Gura Râului vagy Curmătura menedékházak valamelyike. A központban találunk eligazító táblát, de amúgy nem nagy a település, a hegy pedig megadja az irányt. A Curmătura menedékházat csak az autó hátrahagyásával, gyalogosan lehet megközelíteni. Ez legkönnyebben a Zernyesti-szoros, illetve a Macskaszoros irányából tehető meg. Van arrafelé egy parkoló is, bár a legjobb egy panzió vagy kocsma udvarára bekéredzkedni. A helyiek némi baksis fejében nagyon segítőkészek.

A délkeleti, illetve déli részek eléréséhez folytassuk a 73-as úton a Törcsvári-hágó (Pasul Giuvala) felé. Útközben szinte kihagyhatatlan program a népszerű Törcsvári-kastély megtekintése (a nagy felhajtás ellenére nem az „igazi” Drakula-kastélyban járunk). A Folea menedékházhoz Alsómoécs (Moeciu de Jos) falunál kell lekanyarodni Pestera (Peştera) felé, a déli rész menedékházait pedig a hágón túli Podu Dâmboviţei falunál letérve lehet megközelíteni.

Útvonaltervezés

Előzetes útvonaltervezéshez rendelkezésünkre áll a Google, a Yahoo és a Here Maps szolgáltatása. Utóbbiak hátránya, hogy a mai Románia területén lévő települések magyar nevét csak korlátozottan ismerik fel, míg az első lehetőség igen jól teljesít falu szinten is. Az utazás során persze „biztos, ami biztos” alapon jól jöhet, ha kéznél van egy Románia vagy Kárpát-medence autósatlasz...

Útdíj

A romániai közutak használata néhány éve díjköteles. A fizetést e-matricás rendszerrel oldották meg (neve: Rovinieta). Kapható 7, 30 és 90 napos, valamint éves kiszerelésben is, ára a gépjármű típusától függ (autó/mikrobusz/busz/teherautók). A hétnapos Rovinieta ára személygépkocsira 3 euró, a harmincnaposé pedig 7 euró. Érdemes már a határ utáni első benzinkútnál beszerezni (nem bódékban, ott ugyanis lehet, hogy többe fog kerülni). Mivel díjfizetéskor a járművet számítógépes rendszerbe regisztrálják (a rendszám mellett rögzítik az alvázszámot is), ezért „útszéli emberektől” semmi esetre sem vásároljunk!

További információk a hivatalos rovinieta oldalon találhatók (most már magyar nyelvű felület is van), ahol az e-matricát egyszerűen meg lehet vásárolni előzetesen, kártyás fizetéssel.

Egyéb tudnivalók

Jó tisztában lenni azzal, hogy Románia területén a rendőrség gyakran méri a sebességet (főleg a településeken belül). A szembejövők általában fénykürttel figyelmeztetnek, azonban érdemes inkább óvatos és megfontolt vezetéssel elkerülni a gyorshajtás esetén felmerülő anyagi és adminisztratív terheket. Lakott területen belül 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h (európai utakon 100 km/h) a megengedett legnagyobb sebesség. A főutakon általában folyamatosan erős forgalomra számíthatunk, sok kamionnal. Nem kötelező, de ajánlatos követni a „lassan járj, tovább érsz” elvet (különösen a kanyargós, veszélyes szakaszokon). Szintén jó tudni, hogy Romániában néhány éve a kézi tűzoltókészülék is kötelező tartozéka a személygépjárműveknek.