Túrázás

| túralehetőségek | felszerelés |

Túralehetőségek

a Királykő felfedezése

Egynapos kirándulások

A hegység felépítéséből adódóan az alacsonyabban fekvő menedékházak valamelyikét bázisként használva általában a főgerinc egy-egy csúcsának megmászása, illetve a főgerinc keresztezése ejthető meg egy nap leforgása alatt. Ezek a túrák remek lehetőséget nyújtanak több vadregényes szakadékvölgy megismerésére is. A tekintélyes szintkülönbségek, valamint a meredek, sziklás terep miatt azonban számítsunk megerőltető túrákra. Mészkőhegységről lévén szó, fent semmilyen vízforrás nincs, ezért mindig legyen nálunk elegendő ivóvíz!

Többnapos túrák

A Királykő legendás főgerincének bejárása több napot, jó erőnlétet és némi szédülésmentességet igényel. Mivel a gerincen létesített menedékkunyhók elsősorban vészhelyzetek esetére készültek (emellett komfortszintjük sem mondható vendégmarasztalónak), alapvetően az alacsonyabban fekvő menedékházakra kell támaszkodjunk egy komplett gerinctúra esetében is. Az „ingázás” ugyan plusz megerőltetést jelent, viszont az útba eső szakadékvölgyeket így alkalmunk nyílik alaposabban is megismerni. Az extrém kihívások kedvelői egy-két plusz „cikk-cakk” közbeiktatásával még tovább fokozhatják az élményt. Az ivóvízre vonatkozó fenti intelem fokozottan érvényes!

Geocaching

A napjainkban egyre népszerűbb rejtekhely-vadászatnak is lehet hódolni a Királykőben, igaz egyelőre még csak két geoláda található: egyik a Pásztor-csúcson, másik a Kis-Királykőn. További erdélyi illetőségű geoládákért érdemes felkeresni a rejtekhely.ro oldalt (a legfrissebb telepítések listája itt).


| túralehetőségek | felszerelés |

Felszerelés

egy teknősbéka dilemmái

Páncélzat

Akár egynapos, akár hosszabb túrákra készülünk, a zord sziklás terep miatt szükség lesz masszív, a bokát jól fogó bakancsokra, s persze az sem hátrány, ha lábbelink minél tovább állja a vizet. Érdemes ugyanakkor egy könnyű váltócipőt vagy szandált is eltenni a táborba/szálláshelyre, hogy a lábunk ne legyen végig „kalodába zárva”.

Öltözék tekintetében ne feledkezzünk meg a Királykőn gyakori szeles időjárásról sem! Hideg időre szinte minden évszakban fel kell készülni, ezért egy-egy melegebb ruhát még nyáron se hagyjunk otthon. A fázósabbaknak kesztyű és sapka is jól jöhet, a meleg hálózsáknak pedig szintén lesz alkalma meghálálni a bizalmat.

Nem hátrány az esőkabát és a hátizsákra való esőhuzat, esetleg esőnadrág sem (utóbbi szél ellen is jó szolgálatot tehet), bár nedves időben a mészkő igen csúszóssá válik, ilyenkor nem túl biztonságos rajta mászkálni.

Napos idő esetén gondoljunk a leégésre: nagy magasságban ez hamar bekövetkezik és igen kellemetlen következményei lehetnek. Érdemes ilyenkor napszemüveget és jól szellőző, de hosszú ujjú inget viselni, valamint arcunkat és nyakunkat könnyű nyári sapkával/kendővel árnyékolni, vagy magas faktorszámú naptejjel bekenni.

Jól jöhet néhány további hasznos „kacat”: fejlámpa, iránytű, elsősegélycsomag, szemeteszsákok, és minden olyan általunk praktikusnak tekintett kiegészítő, amit hajlandóak és képesek vagyunk a saját hátunkon felcipelni a hegyre. Ha sátrazni készülünk, a medvék miatt tároljunk minden illatos dolgot jól záró műanyag dobozban, lehetőleg távolabb a sátortól!

Elemózsia

Néhány menedékházban kaphatunk helyben készített meleg ételt. Ha nincs ilyen lehetőség, vagy nem kívánunk élni vele, önellátásban kell gondolkodjunk. Ehhez szükség lesz valamilyen kompakt, de megbízható főzőalkalmatosságra és megfelelő mennyiségű (azaz elegendő, de nem túl sok) élelmiszerre.

A „hegyi menüt” nyilván mindenki a maga szokása és ízlése szerint alakítja, célszerű azonban olyan élelmet beszerezni, ami energiadús (csoki, magvak, mogyorókrém), tartós (rozskenyér), nem tart sokáig elkészíteni (tészták, gabonafélék, zacskós levesek), de mégis kiadós táplálékot (leves esetében folyadék- és sóutánpótlást) nyújt egy-egy fáradalmas nap után. Hasznos tanácsokat olvashatunk a turista étrendről Dr. Szőcs Ottó tollából az Erdélyi Gyopár 2005/1 számában.