Időjárás

| általános jellemzés | aktuális - előrejelzés |

Általános jellemzés

havat hord a szél...

A Királykőn általánosságban a magashegyi időjárás jellemvonásai érvényesülnek. A hegygerinc átlagos évi középhőmérséklete 0°C, a fagyos napok száma gyakori (még nyáron is találkozhatunk borzongató hideggel). Ugyanakkor télen előfordul az inverzió jelensége, ilyenkor a völgyekben megülő hideg, gyakran felhőpaplannal borított levegőréteg fölött a napsütés hatására sokkal kellemesebb hőmérséklet alakul ki. Sokszor előfordul, hogy köd telepszik a gerincre, ami igen bosszantó lehet túra közben. Derült napokra egyébként leginkább ősszel számíthatunk, tulajdonképpen ez az optimális túraidőszak.

Őszi színvilág a Királykő lábánál

Őszi színvilág a Királykő lábánál - Fotó: © Szabó Zsolt András, 2008

Nagyon fontos időjárási tényező a szinte állandó és sokszor erős szél, ami a gerincen esetenként jócskán meghaladja a 100 km/h sebességet is. Erre a gerinc kitett jellege miatt fokozott figyelmet kell fordítani! Ugyanitt a főleg júniusban gyakori viharok során kialakuló villámok miatt is szükséges az elővigyázatosság, mivel a gerincről való leereszkedés - főleg a nyugati oldalon - csak néhány ponton biztonságos. A magashegyi zivatarokról és az ajánlott viselkedésről bővebben olvashatunk Milka Zsolt cikkében.

A mintegy 1000-1300 mm évi csapadék fele hó formájában hullik le. Az uralkodó északnyugati szélirány miatt ennek többsége a keleti oldal lejtőin halmozódik fel, ahol gyakori jelenség a lavina, ami sajnos több halálos áldozatot is követelt már. Az erdőhatár feletti részekre merészkedni tehát télen igen veszélyes vállalkozásnak számít és kellő tapasztalatot igényel. Magán a gerincen ilyenkor általában csak egy vékony fagyott hóréteg van, ezért bejárása átlagos turisták számára semmiképp sem ajánlott - a hópárkányokkal megtűzdelt útvonal kizárólag a felkészült hegymászók terepe. A Királykő csak a tavaszi hóolvadást követően válik ismét többek számára járhatóvá.

Tél a Királykő gerincén

Tél a Királykő gerincén - Fotó: © Csáki István, 2007


| általános jellemzés | aktuális - előrejelzés |

Aktuális helyzet és előrejelzés

Román Meteorológiai Szolgálat

Az A.N.M. országos helyzetkép oldalon szereplő mérési pontok közül Fundáta település (45,26°É - 25,16°K), illetve a 2507 m magas Omu-csúcs (45,4459°É - 25,4566°K) esik legközelebb a Királykőhöz. Télen érdemes még rápillantani az oldal alján található országos hóborítottság térképre, továbbá tájékoztató jellegű lehet a Fogarasi-havasokra és a Bucsecs hegységre is kitérő, kétnaponta készített időjárás- és lavinajelentés is (a Királykő épp e kettő között helyezkedik el).

Egyéb online időjárás-jelentések (magyar nyelven)

Az alábbi cimke a Királykő gerincrégiójára vonatkozó átlagos jelenlegi helyzetképet és a következő két nap előrejelzését mutatja a www.freemeteo.com szerint (a hivatkozásra kattintva hétnapos részletes előrejelzés is megtekinthető). Mivel nem helyszíni állomások méréseit látjuk, kezeljük kellő óvatossággal ezeket az adatokat!

Királykő-gerinc átlag

2157 m

Egyéb online időjárás-jelentések (román nyelven)

weboldalhelyszínelőrejelzés jellege
vremea.netZernyest (Zărneşti)7 napos részletes (3 órás bontásban)
vremea.netAlsómoécs (Moieciu de Jos)7 napos részletes (3 órás bontásban)
vremea-meteo.netZernyest (Zărneşti)10 napos (napi bontásban)
vremea-meteo.netMagura (Măgura)10 napos (napi bontásban)
vremea-meteo.netDâmbovicioara10 napos (napi bontásban)
meteolive.roAlsómoécs (Moieciu de Jos)8 napos (napi bontásban)
meteolive.roSernye (Şirnea)8 napos (napi bontásban)

Egyéb online időjárás-jelentések (angol nyelven)

weboldalhelyszínelőrejelzés jellege
mountain-forecast.comPásztor-csúcs6 napos részletes (3 napszakra bontva)
meteoexploration.comPásztor-csúcs4 napos részletes (4 napszakra bontva)
accuweather.comZernyest (Zărneşti)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comPestera (Peştera)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comSernye (Şirnea)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comDâmbovicioara5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comRukkor (Rucar)5 napos részletes (akár órás bontásban is)

Az alábbi interaktív cimkén a Királykő gerincének jelenlegi időképe, valamint a következő 5 napra előrejelzett átlagos időjárása látható a viewweather.com szerint. Az egyes napokra kattintva részletesebb (három órás bontású) adatokat kapunk az adott napra. Hasonló információk a Pásztor-csúcsra, a Kis-Cimbalom-csúcsra, a Kis-Királykőre, a Torony-csúcsra, valamint a Pap-völgyi-csúcsra is elérhetők.