Szálláslehetőségek a Királykőn

Áttekintés

A Királykő első menedékházait a XIX. század végén építette az Erdélyi Szász Kárpát Egyesület (Siebenbürgische Karpaten Verein) és az Erdélyi Kárpát Egyesület. A XX. században ezeket továbbiak követték. Napjainkra már szinte bármely irányból is közelít az ember, útjába esik egy-egy cabana a hegy lábánál (a Kis-Királykőn épült Curmătura kivételével 1000 m körüli magasságban). Ezek többnyire klasszikus értelemben vett menedékházak, bár komfortszintje miatt egyik-másik már inkább a panzió kategóriába sorolható. Számos további szálláslehetőség található a környékbeli településeken: Zernyesten, valamint Magura, Sernye és Pestera falvakban. Ezekről a panzió jellegű szállásokról részletesebb felsorolást találhatunk a nemzeti park honlapján.

Az új Plaiul Foii menedékház

Az új Plaiul Foii menedékház

A főgerincen és többnyire a nyugati fal alatti zónában mintegy fél tucat egyszerű kivitelű menedékkunyhót találunk (a keleti oldalon csak egy ilyen van). A többnyire futurisztikus iglu formájú hajlékokban meglehetősen spártai körülmények uralkodnak (hideg, kemény vaspolcok, éjszaka motoszkáló egerek), ám veszélyhelyzetben életmentő jelentőségűek. A menedékeket kizárólag indokolt esetben (rossz idő, egészségügyi problémák, eltévedés) illik használni, egy-egy éjszaka átvészelésére, illetve az adott veszélyhelyzet elmúltáig. Az ajtókat távozáskor mindig be kell csukni, különben a gyakori erős szél kárt tehet bennük! Szemetet természetesen nem szabad (nem is illik) a menedékekben hagyni, a tűzgyújtás szigorúan tilos (főzni csak gázfőzővel lehet).

Menedék a Királykő gerincén (Grind-nyereg)

Menedékiglu a Királykő gerincén (Grind-nyereg)
Fotó: © Csáki István, 2007

Ami a sátorozást illeti, a nemzeti park szabályzata szerint csak az általuk által kijelölt helyeken engedélyezett, viszont a gyakorlatban ilyen hivatalos táborhelyek egyelőre nincsenek. Amennyiben sátorozni szeretnénk, a környék hírhedt medvepopulációjára tekintettel tanácsos - s egyben bevett szokás - valamely menedékház közvetlen közelében lecövekelni (lopásveszély miatt a Plaiul Foii menedékháznál azonban nem ajánlott felügyelet nélkül hagyni a tábort).