Szakadékvölgyek

Lándzsa-szakadék

Padina Lăncii

A Lándzsa-szakadék a Nagy-kőfolyás térségének legrövidebb összeköttetését biztosítja a Királykő déli gerincével. Maga a szakadékvölgy valójában csak a gerinc kissé áthajló pereme alatt megbújó Elzárt-tisztásig (Poiana Închisă) húzódik, ahonnan sziklakéményeken át lehet kimászni a gerincre. A teljes útvonal bejárásához alapvető sziklamászó tapasztalat, tériszonymentesség és kedvező időjárás szükséges. A fennálló veszélyek miatt mindenki a saját felelősségére vágjon neki!


Útleírás

A szűk szakadékvölgy bejáratára felirat hívja fel a figyelmet a Királykő délnyugati sziklafala alatt haladó kék háromszöggel jelzett turistaúton, a Spirla menedéktől bő egyórányi járásra (még a Nagy-kőfolyás előtt). Meredek kőtörmelékes folyosón kezdjük meg a felfelé mászást, mellettünk jobbra a Lándzsa-szirt látványos fala magasodik. Az utunkba eső sziklaakadályokat rövid mászással vagy kikerüléssel könnyen leküzdhetjük. Előbb két egymásután következő 5 m-es szöktetőt kell kimászni, ezeket több kisebb követi (a jó fogások miatt biztonságos a szabad mászás). Fentebb egy kémény alakú, kb. 10 m magas szöktető állja utunkat. Ennél a biztonság kedvéért érdemes kötéllel biztosítani. Ezután a völgy kis kanyart írt le balra, majd egy meredekebb rész kimászása után, az indulástól számított nagyjából egy óra elteltével elérjük a Középöv párkányát. A fővölgy vonala innét kissé jobbra folytatódik tovább. Néhány könnyebb akadályon túljutva egy teljesen valószerűtlen elhelyezkedésű, magas falakkal körbebástyázott, havasi virágokkal teli füves tisztásra érkezünk ki (az imént hivatkozott kép felső részén látható zöld rész).

Az 1980 m magasan lévő Elzárt tisztáson vagyunk, a Királykő egyik rejtett zugában, mely a lenti turistaösvényről egyáltalán nem látható. E „függőkert” egy forrást is tartogat számunkra, melynek kincset érő vizével enyhíthetjük szomjunkat. A tisztásra kiérve váratlanul kitárul a táj: északi és keleti irányban függőleges, helyenként áthajló falak zárják a láthatárt, dél felé pedig hosszan elnyúltan vörös színű mészkővel színesített fal húzódik - e letörés alatt van a Nagy-kőfolyás (Marele Grohotis). Délnyugat felé nézve elláthatunk a Fogaras-hegységig, a panorámát pedig hátunk mögött a hegyes Lándzsa-szirt zárja. A tisztás déli oldalának felső végénél (a gerinc falával szembeállva kb. 2 óra irányában) egy övre lehetünk figyelmesek. A látszólag átjárhatatlan falon húzódó párkányon felmászva, annak végénél élesen kelet fele fordulva lelhetünk rá két kéményre. Ezeken sziklamászó technikával lehet feljutni a déli gerincre, melyre a Lespezi-csúcstól (Vf. Lespezi, 2111 m) valamelyest délre fogunk kiérni.


Technikai jellemzők

  • nehézség: tisztás alatt 1A, tisztás felett 1B (magyarázat)
  • menetidő: 2-3 óra
  • szükséges felszerelés: biztosító kötél

Képanyag