Szakadékvölgyek

Ablakos-szakadékvölgy

Vâlcelul cu Fereastră

A Királykő nyugati falának egyik legszebb jelzetlen útja három szakadékvölgy érintésével teremt kapcsolatot a Csoránga-öv és az északi főgerinc között. Elsőként az Ablakos-szakadékvölgy (Vâlcelul cu Fereastră) kerül sorra, mely egyben az út legnehezebb szakaszát képezi. Másodikként a Havasszépe-szakadékvölgy (Vâlcelul cu Smirdar), utoljára pedig a Nagy-Csoránga-szakadékvölgy (Canionul Cioaranga Mare) következik. A teljes útvonal bejárásához alapvető sziklamászó tapasztalat, tériszonymentesség és kedvező időjárás szükséges. A fennálló veszélyek miatt mindenki a saját felelősségére vágjon neki!


Útleírás

Az Ablakos-szakadékvölgy bejáratát a Remény-menedékkunyhótól észak felé a Csoránga-övön mintegy 60 métert haladva érjük el (a menedéket a Plaiul Foii menedékháztól a Călineţ-völgy alsó szakaszán közelíthetjük meg – részletes útleírás a Călineţ-szakadékvölgy ismertetésénél).

Eleinte sziklatörmeléken kapaszkodunk felfelé, majd 30 m múlva megérkezünk az első, kissé áthajló szöktetőhöz. Ezt a völgy oldalfalán jobb kéz felé felmászva tudjuk kikerülni, törpefenyőkbe kapaszkodva. A völgy szűk szurdok formájában folytatódik, melynek falait sziklatornyok ékesítik. A következő sziklalépcsőt balról tudjuk kikerülni a falon felmászva. Nemsokára újabb, 12 m magas szöktető állja utunkat, melyet szabad mászással küzdhetünk le. Kapaszkodásunkat az instabil kőtörmelék miatt a völgy füves részén folytatjuk, mígnem egy kb. 20 m magas kéményhez érünk, melyben a jó fogásoknak köszönhetően könnyű a feljutás. Továbbra is a völgy fala mellett haladva kerüljük ki a kőtörmeléket. Utolsóként egy kettős sziklafelugrást kell leküzdeni, hogy végre elérjük a szakadékvölgy felső végében nyíló természetes sziklaablakot (~1800 m), melyről a nevét kapta. Eddig mintegy 140 m szintet haladtunk felfelé.

Utunk az ablakon keresztül átvezet a szomszédos Havasszépe-szakadékvölgy felső részébe. Az eddigi zord, meredek falú sziklavályú után immár egy növényzettel benőtt, szélesebb völgyben kapaszkodunk tovább. Nagyjából 150 m szintet leküzdve egy törpefenyővel benőtt részre érünk, itt fut keresztbe a Felsőöv csapása. Jobbra (dél felé) a Szószék (La Amvon) sziklatornya áll őrt a túloldali Călineţ-szakadékvölgy sziklavilága fölött.

Mi észak felé fordulva elhaladunk a Szószék tűje (Acului de la Amvon) mellett, majd beereszkedünk a Nagy-Csoránga-szakadékvölgy felső részébe. Itt elhagyjuk a Felsőövet, majd az alig kivehető, lapályos, kőtörmelékkel teli völgyben tesszük meg az északi főgerincig hátralévő 300 méternyi utat. A Hegyes-csúcs és a Nagy-Cimbalom-csúcs közti nyeregbe fogunk megérkezni.

A Kis-Királykő nyugat felől

Az útvonal sematikus ábrázolása
Rajz: Walter Kargel, 1976


Technikai jellemzők

  • nehézség: 1B (magyarázat)
  • menetidő: 2-3 óra
  • szükséges felszerelés: 20 m kötél