Hírarchívum

| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | korábban |

Kibővült tartalommal jelentkezik a „palackposta” rovat

2016. március 17.

Kitartó kutatómunkát követően ma több mint duplájára hízott múltidéző oldalunk „palackposta” szekciója. Bár a Királykőről jóval kevesebb archív képeslap és fénykép lelhető fel, mint a nagyobb népszerűségnek örvendő hegységekről, szerencsére mégis egyre több anyag kerül elő különböző forrásokból, melyekből igyekszem minél többet megszerezni és bemutatni ezen a fórumon. Kellemes időutazást kívánok!

A Királykő keleti oldalát ábrázoló ritka képeslap 1910-ből

A Királykő keleti oldalát ábrázoló ritka képeslap 1910-ből


Újabb cikk a múltidéző rovatban

2016. március 10.

Neves vegyész-keramikusunk, Petrik Lajos - aki hivatása mellett lelkes turista és hegymászó, valamint amatőr fotográfus is volt - az utókor szerencséjére igen értékes túrabeszámolókat osztott meg többek között a Déli-Kárpátokban, így a Királykőben tett látogatásáról is.

Az izgalmakat sem nélkülöző túraleírás mellett Petrik cikkének több más érdekes momentuma is van; betekintést nyerünk például a korabeli Brassó társasági életébe, tanúi leszünk a híres erdélyi szász turistaegylet (S.K.V.) jeles helybeli képviselőivel való találkozásnak, továbbá a Kis-Királykő csúcsán elsőként felállított kereszt történetét is hiteles forrásból ismerhetjük meg...

...tovább a cikkhez

A Királykő északi gerince

A Királykő északi gerince


Szép imázsfilm a Királykőről

2016. február 26.

A Királykő Nemzeti Park közreműködésével készült el az alábbi remek képminőségű, angol felirattal is ellátott film a hegység természeti értékeiről. Érdemes megnézni! A „törökös” nevekről szabadjon megjegyezni annyit, hogy ezek talán inkább a 1690-es Thököly-féle betörés révén keletkezhettek (ld. bővebben a zernyesti csata történetét). A filmben „megidézett” Stanciu Bratu kilétéről pedig szintén esik majd szó később itt a honlapon, de ez még a jövő zenéje.


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | korábban |

Ünnepi köszöntés

2015. december 22.

Gyorsan elillant az idei év, s december folyamán lassan, de biztosan hó ülte meg a hegyek ormait. A Királykőt illetően sokak számára ez egyben kényszerpihenőt is jelent, hiszen a hegy ilyenkor komoly akadályokat állít az őt ostromlók elé. Marad hát az emlékezés és az olvasás öröme – ennek apropóján hadd ajánljam a kedves Olvasók figyelmébe Bedő Zoltán néhány évvel ezelőtt az Erdélyi Gyopár hasábjain megjelent írását, melynek sokat sejtető címe: Télvarázs a Királykőn! Meghitt karácsonyt és túrákban bővelkedő új esztendőt kívánok!

Budai Péter (szerkesztő)


Őszi hírcsokor

2015. movember 3.

A nyár vége felé az a megtiszteltetés ért, hogy bekapcsolódhattam egy Királykővel kapcsolatos munka előkészületeibe. Ennek részleteiről egyelőre többet nem árulok el, viszont azt ígérhetem, hogy a jövő év folyamán komolyabb fejlesztések lesznek az oldalon is. Ennek mintegy „előszeleként” szeptember végén frissítettem és kibővítettem a királykői menedékházak, védkunyhók, valamint panziók ismertetését, továbbá létrehoztam az ezek értékelésére szolgáló oldalt, amihez remélem minél többen szolgáltatnak majd adatokat.

Amint arról Facebook oldalunkon hírt adtunk, október elején jeles eseménynek adott otthont a Királykő, 10. alkalommal rendezték meg ugyanis a Királykő Maratont. Tíz évvel ezelőtt ez volt a legelső romániai hegyi terepfutó verseny, ami azóta igen komoly, több helyszínes sorozattá nőtte ki magát és számos további hasonló rendezvényt inspirált. Az ilyen sportesemények – annak ellenére, hogy a résztvevők számára nem adnak sok lehetőséget a táj szépségeiben való elmerülésre – sokat tesznek az ország különböző hegyvidékeinek megismertetéséért és az egészséges életmód terjesztéséért.

Sajnos rossz hírekről is be kell számolnunk: múlt szombaton egy 40-es éveiben járó brăilai illetőségű hegymászó szenvedett halálos balesetet a Călineţ-szakadékvölgyben. A híradások szerint társával a kedvezőtlen idő ellenére másztak az alpinisták által egyébként közkedvelt zónában, de egy rossz fogás miatt a szerencsétlenül járt mászó mintegy 30 méternyit zuhant a sziklás terepen. Az idézett hegyimentők elmondása szerint súlyos hibák (hiányos kötélbiztosítás, illetve a védősisak helytelen viselete) vezettek a végzetes balesethez. Mivel a helikopteres mentés a terepadottságok miatt lehetetlen volt, az illető társát (aki időközben sajnos hasztalan próbálkozott az újraélesztéssel) is csak több órás akció keretében, gyalogosan tudták lementeni aznap éjszaka, a szerencsétlenül járt férfi holttestét pedig csak másnap tudta lehozni egy új csapat. Nyugodjon békében...

S hogy mégse szomorú hangvétellel fejeződjön be a mai bejegyzés: a nemzeti park munkatársai önkéntesek segítségével most a napokban számolják össze a Királykő zergeállományát. Tavaly 164 jószágot regisztráltak hivatalosan, reméljük az idén is lesznek legalább ennyien!


Megújult védkunyhó a nyugati falban!

2015. augusztus 20.

Jó hírrel szolgálhatunk a Királykő kedvelőinek: a hó elején teljesen újjáépítették a lepusztult Remény-menedéket, ami az idén hivatalosan megnyitott, piros háromszög jelzésű új turistaút nyomvonalán (Călineţ-völgy – Csoránga-öv – Hegyes-csúcs) található. Az akció során készült fotók itt tekinthetők meg.

A megszokott félgömb formájú „iglu” összesen 8 fő számára nyújt bivakszállást. Felállításában 50 önkéntes és 20 csendőr vett részt, az egyes elemeket ugyanis emberi erővel vitték fel 1685 méter magasságba (az összeszerelés egyébként kevesebb, mint három órát vett igénybe). A menedék 13000 lejes költségét a nemzeti park állta.

Az újjáépült Remény-védkunyhó

Az újjáépült Remény-védkunyhó


Békebeli séta a Zernyesti-szorosban

2015. július 2.

Solymásy Ágost írása egy olyan korszakban kalauzolja olvasóit a „Propasta” néven ismert Zernyesti-szorosba, amikor még - szó szerint - csak „fillérekbe” került egy vonatjegy a Brassó-Zernyest vonalon (még az első osztályon is).

Manapság a hegység egyik legnépszerűbb látványossága akkoriban, a XIX. század végén még a brassói turisták előtt sem volt annyira ismeretes célpont, a szerző talán éppen ezért is kívánta felhívni rá a figyelmet ezzel a cikkel.

Részletes leírásában nem csak a szoroshoz és a szorosban vezető utat ismerteti; szót ejt az itt élő népekről és falvaikról, az épp akkortájt kibontakozó turista infrastruktúráról, továbbá a sziklákról nagy számban lecsüngő, de jobbára elérhetetlen, s épp ezért csillaghoz hasonlított havasi gyopárról, és ráadásul a cikk végén még egy elveszett vízesésre is fény derül...

...tovább a cikkhez

Részlet a szorosból

Részlet a szorosból


Új köntöst kapott az oldal!

2015. június 24.

Hat év az élet több területén is hosszú időnek számít, a webes tartalmak esetében pedig fokozottan igaz ez a megállapítás. Eljött hát az ideje egy kis „vérfrissítésnek” a kiralyko.ro háza táján is; különös tekintettel arra, hogy egyre többen böngészik az oldalt mobil eszközökkel. Így, ha teljes átváltozásra nem is, egy alapos újrastruktúrálásra mindenképpen szükség volt már. Az új megjelenésben több régi elemet is megtartottam, ugyanakkor igyekeztem a mai igényeknek jobban megfelelő tálalást kialakítani. A tartalom egyelőre egy az egyben megegyezik a korábbiakkal, bár a közeljövőben ezen a téren is lesznek kisebb módosítások, ill. ésszerűsítések. Amit talán egy kicsit tovább tart majd megszokni, az a korábbihoz képest megváltozott menürendszer. Az új csoportosítás vezérelve a következő: a „Téka” menüpont alá került minden olyan képi és szöveges tartalom, ami lexikális jellegű ismeretanyag; a „Kalauz” menüpontba soroltam a hegyen végezhető tevékenységek lehetőségeinek bemutatását és az ezekkel kapcsolatos információkat (pl. útleírások, időjárás); a „Látnivalók” menüpont pedig a megtekintésre ajánlott célpontokat bemutató oldalak gyűjtőhelye lett.

Bízom benne, hogy az új, letisztult arculat megnyeri minden kedves Olvasó tetszését!

Budai Péter (szerkesztő)


Elkezdődött a nyári túraszezon!

2015. június 23.

A kiralyko.ro Facebook oldalán megosztott fotóalbumok tanúsága szerint most már csak mutatóban maradt a legeldugottabb helyeken egy-egy hófolt (melyek keresztezésével továbbra is óvatosnak kell lenni - ha lehetséges, akkor inkább kikerülendők), így kijelenthető, hogy kezdetét vette a nyári túraidény. Ennek apropóján Gáspár László Zsolt alábbi fényképeivel magam is szeretnék kellemes élményekben bővelkedő, emlékezetes túrákat kívánni a Királykőbe látogatóknak!

Hófoltok a Călineţ-völgyben

Hófoltok a Călineţ-völgyben
Fotó: © Gáspár László Zsolt, 2015.06.06.

A Középöv hullámzó ösvényén

A Középöv hullámzó ösvényén
Fotó: © Gáspár László Zsolt, 2015.06.06.


Emlékezés a hajdani E.K.E. menedékházra

2015. május 27.

A jelenlegi Curmătura menedékház helyétől nem messze az erdő egy régi épület alapjának maradványait rejti. Ez az épület nem más, mint az Erdélyi Kárpát Egyesület Brassói osztálya által 1897-ben létesített Bethlen-menedékház, melyet Dr. Bokor János 1903-ban megjelent sorai mutatnak be.

Nagy szerencse az utókor számára, hogy ezen ismertető képmellékleteként Ürmösi Sándor korabeli festménye is megjelent az Erdély című lapban, a ház ugyanis még ugyanazon év telén tűzvész martaléka lett...

...tovább a cikkhez

Az egykori Bethlen-menedékház

Az egykori Bethlen-menedékház


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | korábban |

Ünnepi köszöntés

2014. december 24.

Boldog karácsonyt és királykői túrákban gazdag új esztendőt kívánok a kiralyko.ro minden kedves Olvasójának!

Budai Péter (szerkesztő)


Veszedelmek a Deubel-úton

2014. augusztus 5.

1897. augusztus 22-e nagy nap volt az Erdélyi Kárpát Egyesület történetében. Ezen a napon avatták fel ugyanis a mindössze néhány évvel azelőtt megalakult turista egyesület egyik első menedékházát, méghozzá nem máshol, mint a Kis-Királykő csúcsa alatti Curmătura-tisztáson.

A megnyitó ünnepély résztvevői közül hárman úgy döntenek, hogy megtoldják a kiruccanást a Királykő főcsúcsára tett túrával, ahonnét majd a túlsó, sziklaszakadékos oldalon ereszkednek le. Az utat nem ismervén vezetőt fogadnak és ezzel kezdetét veszi a kalandos utazás, amely nem mindennapi élményekkel ajándékozza meg a bátor csapatot. Szerencsénkre egyikük „fénykép-masinát” is visz magával az útra, így képes beszámolót hagynak az utókorra.

...tovább a cikkhez

A Deubel-üregek

A Deubel-üregek


Bővült az online térkép!

2014. július 1.

Örömmel jelentem, hogy egy hosszabbra nyúlt szünetet követően ma komoly frissítésen esett át az oldal GPS felmérésekből épülő interaktív térképe, így most már a jelzett turistautak többsége szerepel rajta.

Természetesen a továbbiakban is várom azon túrázók segítségét, akik ily módon rögzítették az általuk bejárt nyomvonalakat! Elsősorban a térképen még nem szereplő utak érdekelnek, de pontosítás céljából a már meglévőkről is örömmel fogadok újabb felméréseket.

Kapcsolatfelvétel: e-mail üzenetben vagy a fórumban.

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!

Kattints a képre az online térkép megnyitásához!


Szigorítások és belépődíj

2014. május 2.

Még január végén történt, hogy két - elsősorban hegymászók számára létesült - menedékkunyhó rejtélyes okokból kifolyólag tönkrement a Királykő turistautaktól távolabb eső részein (egyikük a nemrég felújított Királylány kastélya, a másik pedig a Zernyesti-szoros feletti részen lévő kunyhó volt). A sajnálatos eseményről akkor csak Facebook-oldalunkon közöltem egy gyors tudósítást, de figyelemmel követtem az eset utóéletét. A hegymászó- és turistatársadalom első felindulásból a Királykő Nemzeti Parkot tette felelőssé a rongálásokért, mivel a park vezetése egy ideje igyekezett komolyabb szankciókkal fellépni a jelzetlen ösvények használata ellen (miközben a park területének közvetlen szomszédságában - tegyük hozzá, jogkör híján - képtelenek meggátolni a gátlástalan mértéket öltő erdőirtásokat, ami sokak szemében aránytalan bánásmódnak tűnik).

A Nemzeti Park a vádakat visszautasította, és február 8-ára szakmai fórumot szervezett az ügyben hivatalos álláspontot képviselő szervezetek és egyesületek (Salvamont, különböző mászóklubok és turista szervezetek) részvételével a Királykő jövőbeli látogatási rendjével kapcsolatos témákról. A megbeszélésen minden érintett fél ismertette az álláspontját, amit fontosnak tartott az új látogatási rend kialakításával kapcsolatban. Az eredmény egy „jut is, marad is” elvű szabályozás lett, mely szerint a jelzetlen útvonalakon való túrázás szándékát legalább 3 nappal a tervezett út előtt írásban be kell jelenteni a Nemzeti Park adminisztrációja számára, valamint hogy ezeken az útvonalakon a védett élővilág zavarásának csökkentése miatt csak legfeljebb 5 fős csoportok mozoghatnak. Nincs tehát szó totális tiltásról (ami a korábbi tervekben szerepelt), viszont értesülni szeretnének minden csoportról, aki ezeket a területeket kívánja felkeresni. Arról nem sikerült eddig kideríteni a hivatalos álláspontot, hogy elegendő-e tájékoztató levél elküldése, vagy meg kell várni amíg engedélyező választ is kapunk bejelentésünkre. Amint pontosabb információm lesz, frissíteni fogom a bejegyzést.

A másik fejlemény, hogy ténylegesen bevezetésre kerül a belépő a Nemzeti Parkba (ezt már tavaly is beígérték, de a gyakorlati megvalósításig nem jutott el a dolog). A jegyváltás minden évben május 1. és október 31. közötti időszakban lesz kötelező (kivételt képeznek ez alól a 14 év alatti gyerekek, valamint a park területén élő személyek). Jelenleg kétféle belépő közül választhatunk, az egyik hét napra (5 lej), a másik teljes szezonra (20 lej) érvényes. Megváltásuk egyelőre három helyszínen: a zernyesti postahivatalnál (Tiberiu Spirchez utca 12A), a Királykő Nemzeti Park látogatóközpontjában (Zernyest, Toplita utca 150), valamint a Plaiul Foii menedékháznál kihelyezett jegyautomatáknál lehetséges.


Folytatódik a múltidézés - ezúttal csúcsmászásokkal!

2014. január 22.

Veress Endre több mint 120 éves leírása a Nagy-Királykő legmagasabb ormára, valamint a Kis-Királykő csúcsára kalauzolja fel az olvasót, de természetesen ezekből a túrákból sem maradhat ki a Zernyesti-szoros, illetve a Hasadék-völgy meglátogatása. Sőt: betérünk egy olyan menedékházba, ami ma már nem is létezik... útközben pedig, ha jól odafigyelünk, megtudhatunk néhány részletet a Királykő első feljegyzett bejárásairól. Száz szónak is egy a vége: érdekes olvasmánynak nézünk elébe!

...tovább a cikkhez

A Kis-Királykő

A Kis-Királykő


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | korábban |

Ünnepi köszöntés

2013. december 23.

Végéhez közeledik az esztendő, mára a Királykő csipkézett gerincét is hó fedi. Boldog karácsonyt és szép, túrákban gazdag 2014-es évet kívánok a kiralyko.ro olvasóinak!

Budai Péter (szerkesztő)


Online turistatérkép az oldalon!

2013. szeptember 16.

Egy régi tervünk vált ma valóra: az Erfatur és a Dimap térképészetek által közösen kiadott „zöld” turistatérkép Királykőt ábrázoló része mostantól ugyanis szabadon nézegethető online formában a kiralyko.ro térképeket bemutató oldalán...

Kedves olvasók, háláljuk meg a szerzők nagylelkű gesztusát azzal, hogy ha túrázni indulunk és szükségünk lesz a térképre, megvásároljuk!

Dimap Kárpát-kanyar térkép


Könyvajánló

2013. június 6.

A kiralyko.ro oldal szerkesztőjeként és a könyv társszerzőjeként örömmel adom közre a hírt, hogy Nagy Balázs szerkesztésében nemrég megjelent a Cser Kiadó trekking-kézikönyv sorozatának új, második kötete.

A témával kapcsolatos általános ismereteken túl a könyv ezúttal a Kárpátok romániai részeiből kínál hosszútávú túraútvonalakat az olvasó számára, melyek között a Királykő gerinctúrával kombinált átszelése is helyet kapott.

Az útvonalterv, melyet a kiralyko.ro oldalon is közreműködő Gáspár László Zsolt állított össze, minden bizonnyal újabb szerelmeseket szerez majd a fenséges Királykőnek.

Nagy Balázs: Trekkingtúrázás - Kárpátok, Románia

Időutazás a Királykő sziklaszorosaiba

2013. április 15.

Csatlakozzunk egy 119 évvel ezelőtti Királykő-túrához, mely a hegyvonulat már akkoriban is népszerű két sziklaszorosába kalauzol el bennünket! Társaságunk a Krepaturán, azaz a Királykő hasadékán át kapaszkodik fel a Kis-Királykőt és a Nagy-Királykőt elválasztó nyeregbe, hogy túloldalt a Zernyesti-szorosba ereszkedjen le. Útközben fényképfelvételek készülnek, és megtudhatunk egyet s mást a korabeli túrázás hangulatáról is.

...tovább a cikkhez

Kilátás a Hasadék-nyeregből

Kilátás a Hasadék-nyeregből


Királykő a Hazajáróban - teljes epizód

2013. január 14.

Újabban már HD minőségben is megtekinthetjük a Duna TV-n futó magazinműsor első két évadának epizódjait az interneten, így természetesen a Királykőről szólót is. Hogy ne kelljen sokat keresgélni, helyet szorítottam a videónak most a kiralyko.ro főoldalán. Kellemes tévézést!


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | korábban |

Ünnepi köszöntés

2012. december 21.

Végéhez közeledik az év, immáron a Királykő gerincét is hó fedi. Boldog karácsonyt és szép, túrákban gazdag 2013-as évet kívánok a kiralyko.ro olvasóinak!

Budai Péter (szerkesztő)


Teljes a főgerinc leírása

2012. szeptember 14.

Mától teljes hosszában olvasható a Nagy-Királykő gerincútjának leírása. Bedő Zoltán munkájának köszönhetően az északi gerinc folytatásaként így most már részletes információk találhatók a déli gerinc útvonaláról is. Emellett megkezdtük a hegység további fontos turistaútvonalainak részletes bemutatását is. Amint látszik, a munka még folyamatban van, de ha lassan is, azért haladunk...


Facebook-on a kiralyko.ro

2012. június 16.

Facebook-on a kiralyko.ro A retyezat.ro és a radnaihavasok.ro után most már a kiralyko.ro is rendelkezik Facebook-profillal. A Királykővel és az oldallal kapcsolatos híreket mostantól ezen a csatornán is figyelemmel lehet követni, illetve ugyanitt saját élményeket/fotókat/észrevételeket is meg lehet osztani másokkal. Az FB-szkeptikusok ne aggódjanak, a főcsapás természetesen továbbra is a kiralyko.ro marad! ;)


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | korábban |

Királykő a Duna TV-n

barangolás a képernyőn

A Duna TV Hazajáró című turisztikai magazinműsora hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Március 25-én a Királykő és környéke került sorra, a történelmi emlékek mellett egy szép és komoly téli túrába nyerhetünk betekintést. A műsor interneten visszanézhető! Ízelítőként íme egy rövid kedvcsináló az adásból:


Egyebek

További archív hírekhez a fórumban lehet hozzáférni.